Limerick, Ierland

Geocon verzorgde de afzinkmaatvoering voor de 5 zinktunnelelementen van de Limerick Tunnel in Ierland. De afmetingen van de elementen zijn ca. LxBxH 100X25x8,5m. Het afzinken vond plaats in september 2008.

Opdrachtgever:
National Road Authorities
Locatie:
Limerick, Ierland
Aantal elementen:
5
Afzinken:
2008
Bijzonderheden:
5 meter getijde
Projecten - Limerick 005
Projecten - Limerick 001
Projecten - Limerick 006
Projecten - Limerick 003
Projecten - Limerick 004

Projectgegevens

De vijf tunnelelementen zijn geplaatst in de River Shannon, nabij Limerick in het zuidwesten van Ierland. De tunnel is ca 900m lang en verbindt Coonagh met Bunlicky. De afzinktunnel is onderdeel van project ‘Limerick Southern Ring Road Phase II’. De ringweg phase II is het sluitstuk in het bouwen van een ringweg om Limerick City heen. Deze ring neemt een belangrijk deel van de verkeersdrukte in de stad Limerick weg.

Voordat de tunnel elementen afgezonken konden worden moesten er zogenaamde tegels worden geplaatst in speciaal daarvoor gebaggerde putten op de rivierbodem. Deze tegels (tot 6.5 x 6.5 x 1.5 meter groot) moesten onder water nauwkeurig worden uitgelijnd met de tunnelas. Als gevolg van de grote getij variatie kon de zinkvoeg in lengte varieren. Glijplaten op de tegels maakten deze beweging ook aan de secundaire kant van het element mogelijk.

Meetsystemen

Uit de detailplanning bleek dat het plaatsen van het laatste element tussen damwanden en onder stempels niet binnen één hoogwater zou gaan lukken. Dit element is daarom halverwege de afzinkoperatie door het afnemende water op tijdelijke tegels geland. In het opvolgende hoogwater is deze complexe positioneringsoperatie afgerond.

Voor het positioneren van de tegels is gebruik gemaakt van RTK-GPS en Total-Stations. Een onderwater gyroscoop is gebruikt 
Voor het afzinken van de vijf tunnel elementen zijn automatisch volgende total stations gebruikt.

Tunnel uitvaren

zA5i7HxiQcw