Chioggia Flood Barrier

Venetië ligt op een groep kleine eilanden midden in een lagune en heeft al eeuwen te kampen met overstromingen vanuit de Adriatische Zee die elkaar steeds sneller opvolgen. Niet alleen stijgt de zeespiegel, de stad zakt ook weg in de onstevige ondergrond.

Opdrachtgever:
Clodia
Locatie:
Chioggia
Aantal elementen:
8
Afzinken:
2014
Bijzonderheden:
Hoge nauwkeurigheidseis
Projecten - Chioggia meting bouwdok
Projecten - CFB 002
Chioggia dock
projecten_caisson_prisma
Toolbox meeting in Venetië
GPS en andere meetinstrumenten Chioggia
Meetapparatuur op toegangsschacht element
Chioggia moored
Chioggia Immersion
Meethut Geocon Chioggia Venetië

Projectgegevens

Om verdere overstromingen te voorkomen wordt er een stormvloedkering gebouwd die de lagune bij hoog water moet afsluiten: het MOSE-Project (MOdulo Sperimentale Elettromeccanico). De stormvloedkering is een systeem dat bestaat uit beweegbare keringen die worden aangelegd bij de drie ingangen van de lagune, bij de plaatsen Lido, Malamocco en Chioggia. Het systeem wordt alleen gesloten bij extreem hoog water, vergelijkbaar met de Maeslantkering in Nederland.

Strukton Immersion Projects, het bedrijf van Strukton dat gespecialiseerd is in technieken met betrekking tot het afzinken van tunnels, had deze opdracht verworven in Venetië. Het ging om de engineering en de uitvoering van het transporteren en afzinken van acht betonnen caissons die per stuk 21.000 ton wegen. Geocon was hierbij verantwoordelijk voor de positiebepaling en maatvoering en monitoring.

Op de caissons wordt een beweegbare kering gemonteerd die Venetië moet beschermen tegen overstromingen. De verworven opdracht betrof de zuidelijke ingang bij Chioggia. Opdrachtgevers waren de autoriteiten van Venetië. Strukton voerde dit werk uit voor de Italiaanse aannemerscombinatie Clodia. De contractwaarde voor Strukton bedroeg ruim € 8 miljoen.

Meetsystemen

De caissons zullen worden gepositioneerd met total stations en met RTK-GPS

Projecten - Chioggia_Immersion CN-S02-1

In de laatste fase zullen de distance sensors hoognauwkeurige metingen uitvoeren.